Malnutritia , problema de actualitate

malnutritia infantila

Malnutritia la copii are un efect mult mai daunator decat sa credea.

Saptamana aceasta UNICEF a dat presei un raport prin care se raporta ca in anul 2006 aproximativ 10 milioane de copii pana in varsta de 5 ani au murit din cauza malnutritiei; totusi acestea sunt stiri bune, cum asa ma intrebati? Simplu! Cand a fost facut pentru prima oara acest raport, in anii 60, numarul deceselor era dublu fata de anul 2006, se poate vedea o scadere de 50% in ultimele 4 decenii.

Totusi se putea realize mai mult.

Robert Black de la universitatea Johns Hopkins a elaborate un raport privind cifrele aproximative de efecte ale mortalitatii copiilor prin malnutritie, astfel:

         2.2 milioane de copii mor din cauza nerespectarii unei greutati corporale ideale;

         1.4 milioane de copii mor din cauza nealaptarii de la mame;

         1 milion de copii mor din cauza numeroaselor deficiente, precum vitamina A, zinc, fier samd.

Facand un calcul avem deaface cu 4.6 milioane de decese infantile, ceea ce reprezinta o treime din decesele infantine anuale, mondiale.

 Malnutritia provoaca multe boli si in cele din urma moartea. Conform publicatiei Lancet, daca un copil sufera de malnutritie in primii 2 ani de viata, efectele vor fi ireversibile, si nu numai, acesti copii tind sa creasca cu o stare de sanatate deplorabila si cu un nivel de educatie mai slaba decat media globala; si asta nu este tot, urmasii lor tin sa fie mai scunzi , cu o sanatate precara.

Aceste date trebuie sa ne alarmeze, totusi suntem in anul 2007, mileniul 3.

 

Conform UNICEF pentru a combate malnutritia nu trebuie sa fi un biochimist sau sa ai pregatiri avansate in acest domeniu, este chiar mai simplu decat se crede; o alimentatie mai bogata, suplimente alimentare sau alaptatul pot face diferenta. Desigur in tarile in curs de dezvoltare nu exista programe bine structurate pentru a combate acesta problema, dar nici organizatiile internationale nu sunt mai bine organizate pentru a combate malnutritia; sa trimitem alimente in tarile defavorizate nu este solutia, mai bine investim in acest sens in agricultura sau programe pentru a ajuta aceste tari sa se hraneasca de la ele sine.

 

Malnutritia este inca o problema de agenda globala, din pacate nimeni nu face ceva concred pe termen lung, ci numai pe termen scurt si mediu.

Eu sper intr-o schimbare de mentalitate a oamenilor si natiunilor de pe planeta pentru a eradica odata si pentru totdeauna aceasta balana boala, care face anual milioane de victime in randul copiilor.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: